Комітет Європарламенту затвердив механізм призупинення безвізу

Четвер, 8 грудня 2016, 12:56

Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) затвердив законопроект щодо впровадження механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами.

За затвердження документу проголосували 37 членів комітету, 9 були проти і 2 утрималися.

Після затвердження на комітеті тепер відкривається шлях до затвердження документу на пленарному засіданні Європарламенту.

Наступне засідання Європарламенту відбудеться наступного тижня і, ймовірно, законопроект внесуть до порядку денного.

Згідно з проектом закону, держави-члени та Єврокомісія зможуть ініціювати механізм призупинення. Комісія буде займатися моніторингом ситуації у країнах, що мають безвізовий режим з ЄС, і звітуватимуть Європарламенту та Раді ЄС чи відповідають країни умовам надання безвізового в'їзду, зокрема, таким, як повага до прав людини.

Після повідомлення держави-члена (або запит простою більшістю держав-членів), або на основі власної доповіді Єврокомісії матиме один місяць на те, щоб прийняти рішення про призупинення безвізового в'їзду протягом дев'яти місяців. Це рішення набуде чинності автоматично.

Протягом періоду призупинення, Єврокомісія спільно з зацікавленими країнами має знайти вирішення ситуації, які призвели до призупинення дії безвізу.

Якщо ситуація не зміниться, то Єврокомісія не пізніше двох місяців до закінчення 9-місячного терміну може представити пропозицію продовжити тимчасове відновлення візового режиму на додатковий період до 18 місяців. Європарламент і держави-члени ЄС можуть заперечувати проти цього рішення.

Комісія також може в будь-який момент ухвалити рішення представити законодавчу пропозицію щодо вилучення певної країни зі списку країн, яким надається безвізовий режим з ЄС.

Призупинення безвізового режиму може стосуватися певної категорії громадян третіх країн. У тексті проекту підкреслюється, однак, що категорії повинні бути достатньо великими для вирішення конкретних проблем, виявлених при непропорційній загрозі.

Механізм призупинення не буде поширюватися на Велику Британію та Ірландію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.