У Раді пропонують новий механізм збереження мораторію на експорт деревини

Четвер, 8 грудня 2016, 13:58

У Верховній раді запропонували альтернативний механізм вирішення проблеми із мораторієм на експорт необробленої деревини.

Як пише на своїй сторінці у Facebook голова комітету Верховної раді з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, ця ініціативу міститься у законопроекті №5495 "Про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів", що був підтриманий комітетом.

"Така нотифікація має усунути будь-які сумніви про повне дотримання Україною умов Угоди з СОТ при збереженні мораторію на експорт лісу-кругляка", - пише він.

Суть ініціативи – встановлення ліміту внутрішнього споживання необробленої деревини на рівні 20 млн кубометрів на рік. Також пропонується введення кримінальної відповідальності за незаконну вирубку.

У листі від парламентського комітету, адресованому прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, зазначається, що за умови введення обмежень для внутрішнього споживання мораторій на експорт буде відповідати нормам СОТ, які передбачають обмеження для природних ресурсів, що вичерпуються.

Варто відзначити, що уряд наразі схиляється до іншого шляху вирішення проблеми мораторію – його скасування із введенням експортних мит. Детальніше про це можна почитати у статті на ЄвроПравді "Пристрасті навколо експорту деревини. Що прийде на зміну мораторію".

Нагадаємо, за результатами саміту Україна-ЄС 24 листопада  президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що країна в найближчі тижні скасує заборону на експорт необробленої деревини, яка перешкоджає отриманню траншу макрофінансової допомоги ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.