Італійські популісти вирішили приєднатися до лібералів у Європарламенті, але їм відмовили

Вівторок, 10 січня 2017, 09:19

Прихильники популістського руху Італії "5 зірок" проголосували за те, щоб приєднатися до прозахідної ліберальної групи у Європарламенті "Альянс лібералів та демократів за Європу" (ALDE).

Про це повідомляє EUobserver.

Лідер партії Беппе Грілло у понеділок зробив несподівану заяву про те, що "5 зірок" залишають парламентську групу євроскептиків "Європа свободи і прямої демократії" (EFDD).

За словами Грілло, в онлайн-голосування взяли участь майже 41% членів партії, із яких 78,5% погодилися приєднатися до ALDE.

Однак у пізніше стало відомо, що керівництво лібералів у Європарламенті відкинуло прохання "5 зірок" приєднатися до їх групі, поставивши другу за величиною в Італії партію в незручне становище.

"Я прийшов до висновку, що немає достатніх гарантій для просування спільного порядку денного щодо реформування Європи. Немає достатніх точок дотику, щоб розглянути запит руху "5 зірок" про приєднання до групи ALDE. Зберігаються фундаментальні розбіжності з ключових європейських питань", - заявив лідер ALDE Гі Верхофстадт.

Політичні противники руху "5 зірок" в Італії вже видали кілька гострих коментарів на адресу політичної партії, назвавши це "провалом" і "некомпетентністю".

"Якщо до вчорашнього дня "5 зірок" виступили проти євро та Європи, як вони могли приєднатися до групи, яка завжди займала діаметрально протилежну позицію? Єдина проблема тут - це послідовність руху "5 зірок", - сказав Мішель Бордо, депутат від правлячої Демократичної партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.