В Європарламенті оприлюднили таємну угоду про розподіл керівних посад

Вівторок, 10 січня 2017, 12:14

За тиждень до виборів голови Європарламенту Європейська народна партія (ЄНП) опублікувала текст таємної угоди, яка була засекречена, за якою соціал-демократи Європарламенту обіцяли підтримку консервативному кандидату після відходу голови Європарламенту від них.

Про це повідомляє Die Welt.

Голова фракції ЄНП, який представляє німецьку партію Християнсько-соціальний союз (ХСС) Манфред Вебер, оприлюднивши угоду, застеріг соціалістів і лібералів від того, аби вони допустили недотримання положень угоди.

"Будь-хто, хто зараз відмовляється від обіцянок і чий підпис не коштує нічого, розхитує стабільність Європейського парламенту як інституту", – написав він.

"Ті, хто порушує наші договори, мають нести повну відповідальність за те, що антиєвропейські сили збільшать свій вплив", – підкреслив Вебер.

Як відомо, таємна угода між ЄНП та групами соціалістів та соціалістів і лібералів передбачає, що три фракції готові підтримати один одного у голосуванні за керівні посади в Європарламенті.

"Вони (сторони угоди. – Ред.) погоджуються, що група S&D призначатиме президента Європейського парламенту в першій половині терміну повноважень парламенту, а ЄНП - у другій половині", – йдеться в угоді, підписаній Мартіном Шульцем та Манфредом Вебером 24 червня 2014.

Нагадаємо, Європейський парламент має обрати свого президента 17 січня після рішення чинного президента Мартіна Шульца залишити свою посаду на користь кар'єри в німецькій політиці.

Варто відзначити, що, на відміну від попередніх випадків, між ЄНП та S&D немає згоди щодо підтримки єдиного кандидата.

Загалом на посаду претендують вісім кандидатів, які представляють усі політичні групи.

Фаворитами у передвиборчій гонці за місце президента Європарламенту є кандидати від двох найбільших груп Європарламенту Джанні Піттелла (група "Соціалістів і демократів") і Антоніо Таяні (Європейська народна партія).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.