Республіканці тиснуть на Трампа щодо перенесення посольства США в Єрусалим

Вівторок, 10 січня 2017, 19:13

Представники Республіканської партії збирають підписи під листом для новообраного президента США Дональда Трампа, у якому закликають виконати передвиборчу обіцянку щодо перенесення посольства США в Ізраїлі у Єрусалим.

Про це повідомляє видання Foreign Policy, у розпорядженні якого опинився проект листа.

У проекті листа, який має уже 62 підписи, республіканці закликають Трампа "здійснити оперативні заходи, щоб перенести наше посольство (США - Ред.) в Єрусалим, одразу при вступі на посаду".

"Переїзд посольства сприятиме зміцненню унікального союзу між Ізраїлем та США, та дасть чіткий сигнал всьому світу, що ми підтримуємо Ізраїль у визнанні Єрусалиму як його вічної столиці", - зазначають законодавці в невідправленому листі, що датується 20 січня 2017 року.

"Представники Республіканської партії збільшують тиск на новообраного президента Дональда Трампа, щоб він виконав свою передвиборчу обіцянку щодо перенесення посольства США в Ізраїлі в Єрусалим, попри суворе попередження від палестинського президента Махмуда Аббаса, який заявив, що такий крок буде мати "катастрофічні наслідки для мирного процесу", - повідомляє видання.

Як відомо, під час передвиборної кампанії Дональд Трамп заявляв, що в разі обрання президентом США доб'ється офіційного визнання Єрусалиму столицею.

Нагадаємо, обраний президент США Дональд Трамп підтримав Ізраїль і розкритикував резолюцію Ради безпеки ООН, яка назвала будівництво поселень на Західному березі річки Йордан та у Східному Єрусалимі порушенням міжнародного права.

Зазначимо, що Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною, хоча ізраїльський суверенітет над східною частиною міста не визнаний ні ООН, ні значною частиною міжнародного співтовариства, а органи влади Палестинської автономії взагалі ніколи не перебували в Єрусалимі.

Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва, за винятком Болівії й Парагваю, чиї посольства розташовуються в околицях Єрусалима.

Конгрес США ще в 2000 році ухвалив рішення щодо переносу посольства в Єрусалим, однак уряд США постійно відкладає виконання рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.