Американські ЗМІ сперечаються про коректність публікації компромату на Трампа

Середа, 11 січня 2017, 10:41

Публікація компромату на обраного президента США на сайті BuzzFeed викликала широку дискусію серед американських журналістів щодо того, чи варто було публікувати такий документ без вагомих доказів.

Сайт опублікував документ, який нібито є звітом розвідки США про тісні зв’язки Трампа з російським керівництвом. Втім, BuzzFeed попереджає, що інформація не підтверджена і навіть зазначає, що документ містить низку принципових фактичних помилок.

"BuzzFeed публікує повний текст документа і американці можуть скласти свою власну думку з приводу звинувачень на адресу обраного президента, які циркулюють на найвищих рівнях уряду США", - йдеться у передмові редакції.

Головний редактор видання у листі до своїх співробітників пояснив, що рішення про публікацію було прийнято через те, що документ був широко поширений у вищих ешелонах американського уряду і обговорювався у ЗМІ.

"Наше завдання бути прозорими у нашій журналістиці і поділитися тим, що ми маємо з нашими читачами", - написав Бен Сміт.

Втім, частина його колег вважає, що публікація такого резонансного матеріалу без підтверджень порушує журналістську етику.

"Навіть Дональд Трамп заслуговує журналістської об'єктивності", - написав Девід Корн, шеф-редактор вашингтонського бюро телеканалу MSNBC.

Журналіст-розслідувач телеканалу USA Today Бред Хіт також вважає, що публікувати документ у такому вигляду було помилкою.

"Ось як журналістика не повинна працювати: ось річ, яка може бути або може не бути правдою, без підтверджуючих документів; вирішуйте для себе, чи це правильно", - написав Хіт.

Репортер New York Times Адам Голдман критикує як BuzzFeed, так і телеканал CNN, який виклав коротке резюме доповіді, але повністю не публікував неперевірену інформацію.

"Послідовність подій: телеканал CNN знаходить спосіб говорити про звіт і BuzzFeed використовує це як привід для публікації. У медіа-критиків буде чимало роботи", - написав він.

Нагадаємо, телеканал CNN повідомив, що секретні документи, представлені минулого тижня президенту США Бараку Обамі та обраному президенту Дональду Трампу, містять твердження, що росіяни мають компрометуючу інформацію про особисте життя і фінансову діяльність Трампа.

Трамп заперечив цю інформацію та заявив про "політичне полювання на відьом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.