Росія веде інформаційну війну проти Швеції - дослідження

Середа, 11 січня 2017, 12:04

Росія використовує закулісні методи, в тому числі фейкові новини, підроблені документи та іншу дезінформацію, щоб вплинути на громадську думку у Швеції.

Про це йдеться у звіті Шведського Інституту міжнародних справ.

За даними звіту, в останні кілька років у шведському інформаційному просторі з'являється все більше дезінформації і фейкових новин. Активізація почалася в умовах погіршення безпекової ситуації в Балтійському регіоні після анексії Криму Росією в лютому 2014 року.

"Російські політики і дипломати активно втручалися у внутрішні політичні справи Швеції; і низка прокремлівських неурядових  організацій почали діяти в Швеції. В соціальних медіа армії інтернет-тролів роблять своєю ціллю журналістів і вчених, у тому числі зламуючи акаунти в Twitter", - йдеться у доповіді.

Дезінформація про НАТО і ймовірне вторгнення іноземного підводного човна, які з'явилися в шведських ЗМІ, були підхоплені російським телеканалами Sputnik, Russia Today та іншими джерелами російської громадської дипломатії та мовлення для міжнародної аудиторії.

"Також існують приклади важливих цільових груп у Швеції, наприклад, політичних діячів, громадських організацій і газет, які добровільно або мимоволі виконували ролі розповсюджувачів дезінформації", - зазначають автори.

Вони виявили 26 фейкових інформаційних приводів, які з'явилися в Швеції в період з кінця 2014 року і до середини 2016 року. Більшість вперше з'явилися на "незрозумілих російськомовних та/або шведськомовних сайтах". Деякі використовували  підроблені документи, щоб надати інформації  враження автентичності.

Десять випадків були пов'язані безпосередньо зі шведськими внутрішніми питаннями. В одному із випадків був лист нібито від міністра оборони Швеції до виконавчого директора виробника зброї BAE Systems Bofors, в якому йшлося про продаж зброї Україні.

Інший, нібито від головного міжнародного прокурора Швеції, який відхилив неіснуючий запит від України про припинення розгляду справи проти громадянина Швеції, обвинуваченого у військових злочинах. Третя фейкова інформація стосувалася змови між Швецією і НАТО про таємне пересилання зброї для "Ісламської держави" через Туреччину.

"Ми робимо висновок, що головною метою російської політики щодо Швеції і регіону Балтійського моря є збереження геополітичного статусу-кво, який ототожнюється із забезпеченням мінімізації присутності НАТО в регіоні", - йдеться у доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.