Шотландія не зможе отримати доступ до єдиного ринку після Brexit - норвезькі політики

Четвер, 12 січня 2017, 15:08

Плани першого міністра Шотландії Нікола Стерджен, яка хоче у "норвезькому стилі" зберегти Шотландію в рамках єдиного ринку після Brexit, є неможливими.

Про це заявили високопоставлені норвезькі політики, передає BuzzFeed.

Перший міністр Шотландії запропонувала "норвезький варіант", щоб втримати Шотландію на єдиному ринку після виходу Британії з ЄС, що означатиме приєднання до невеликої групи країн, що не є членами ЄС, відомої як Європейська асоціація вільної торгівлі (EFTA).

Норвегія є частиною Європейської асоціації вільної торгівлі, Європейської економічної зони (EEA), а також членом єдиного європейського ринку.

План шотландського уряду полягає в тому, щоб скопіювати цю модель з метою отримати повне або асоційоване членство в Європейській асоціації вільної торгівлі та згодом угоду Європейської економічної зони.

Однак, за словами глави парламентської делегації Норвегії у EFTA  та EFTA, Шотландія повинна стати незалежною країною, перш ніж зможе вступити до Європейської асоціації вільної торгівлі та згодом отримати доступ до єдиного ринку.

"Щоб мати угоду щодо Європейської економічної зони, вони повинні бути або членом ЄС, як сьогодні, або членом Європейської асоціації вільної торгівлі", - сказав Свейн Роальд Хансен.

"Якщо вони хочуть стати членом Європейської асоціації вільної торгівлі, вони спочатку повинні стати незалежними від Великої Британії", - додав він.

Нагадаємо, що Шотландія хоче залишитися на єдиному ринку Європейського Союзу після того, як Сполучене Королівство залишить ЄС блок, і буде вимагати більше повноважень для захисту своїх інтересів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.