Україна програла в ЄСПЛ у справі біженця з Еритреї через дії прикордонників

П'ятниця, 13 січня 2017, 09:54

Біженець із Еритреї виграв справу у Європейському суді з прав людини проти України, поскаржившись на неправомірні дії прикордонників.

Про це свідчить інформація про рішення суду у справі "Кебе та інші проти України" (12552/12).

Справа стосувалася спроб двох громадян Еритреї та громадянина Ефіопії отримати притулок в Україні.  Заявники скаржилися на те, що коли судно, яким вони подорожували, прибуло у порт Миколаїв, прикордонники не дозволили їм потрапити на територію України, завадили їм подати клопотання про надання притулку і піддали ризику жорстокого поводження в країнах їх походження.

Вони також скаржилися, що не мали можливості використовувати внутрішні правові процедури для вирішення цих дій.

Суд відхилив заяву в частині двох кандидатів: один із заявників помер у ході судового розгляду, другий заявник припинив контакт зі своїм адвокатом в 2014 році.

Щодо третього заявника суд встановив, що мали місце порушення статті 13 (право на ефективний правовий захист) Європейської Конвенції про захист прав людини, але не було порушень статті 3 (заборона жорстокого поводження) Конвенції.

Суд вирішив, що встановлення факту порушення є достатньо справедливою компенсацією у даній справі. Ніяких фінансових компенсацій рішенням не передбачено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.