У Туреччині затвердили основні статті конституційної реформи

П'ятниця, 13 січня 2017, 15:30

Парламент Туреччини схвалив ще три контроверсійні поправки до Конституції, що дозволять розширити повноваження президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

"Турецькі депутати обговорили питання, що стосуються обов'язків і повноважень президента, передумови для кандидатів у президенти та обмеження на можливість парламенту здійснювати контроль", - повідомляє видання.

Три статті, затверджені в ніч з 12 на 13 січня, встановлюють наглядову роль парламенту, дозволяють президенту зберігати стосунки з політичною партією та конкретизують повноваження президента як глави держави, в тому числі його право видавати укази.

Зокрема, було ухвалено, що вся виконавча влада, яка зараз належить прем'єр-міністру та Кабміну, тепер буде передана президенту.

Президент буде мати повноваження видавати закони і повертати їх у парламент на розгляд.

Зазначимо, що Ердоган і його прихильники стверджують, що Туреччині необхідно посилити інститут президентства, щоб не допустити повернення крихкого коаліційного уряду, але противники бояться, що реформа буде сприяти авторитаризму.

Нагадаємо, турецький парламент проголосував за проведення дебатів щодо конституційної реформи, яка дозволить розширити повноваження президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Дебати за окремими статтями почалися у вівторок, 10 січня, і АКР планує завершити їх до 24 січня. Під час дебатів окремо обговорюються 18 статей реформи. Так само окремо проходять голосування за кожну статтю.

Нещодавно у парламенті Туреччини депутати влаштували бійку під час дебатів навколо конституційних змін.

Детальніше про турецьку конституційну реформу, що дозволить розширити повноваження президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, читайте у статті на ЄвроПравді: "Нова турецька республіка: мрії та дії Реджепа Ердогана"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.