Сербія може відмовитися від екстрадиції злочинців до Франції

П'ятниця, 13 січня 2017, 17:13

Влада Сербії заявила, що вживатиме симетричних заходів у тому разі, якщо Франція відмовиться видати їй екс-прем'єра Косова Рамуша Харадіная, якого французький суд відпустив після того, як той був затриманий за ордером Сербії.

Про це заявила міністр юстиції Сербії Нела Кубурович, повідомляє Reuters.

Як відомо, 4 січня французька поліція затримала Рамуша Харадіная після того, як він прилетів в країну на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини.

Проте, французький апеляційний суд випустив Харадіная, і наказав йому залишатися у Франції до розгляду сербського запиту про екстрадицію.

Після засідання уряду сербський міністр юстиції Нела Кубурович заявила, що Белград буде вживати відповідних заходів щодо Франції у тому разі, якщо Франція відмовилася екстрадувати Харадіная, який нині очолює опозиційну косовську партію, котра виступає проти нормалізації стосунків Косова та Сербії.

"Якщо хтось засуджений, або звинувачений у звірячих вбивствах, тортурах і зґвалтуваннях не буде екстрадуватися до в Сербії (з Франції. – Ред.), ми будемо робити те ж саме у відповідь на запити про екстрадицію від Франції", – заявила міністр на прес-конференції.

"Франція повинна поважати міжнародні договори (про екстрадицію), які вона підписала", – додала Кубурович.

Нагадаємо, що у 2004 році Сербія видала міжнародний ордер на арешт Харадіная. Колишнього лідера повстанців під час війни 1998-1999 рр. у Косові, який був прем'єр-міністром у 2004 і 2005 роках,хочуть засудити за воєнні злочини, попри те, що він був двічі виправданий трибуналом ООН у Гаазі.

Після затримання Сербія офіційно попросила Францію про екстрадицію Харадіная.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.