Україна вирішила позиватися до Росії в Міжнародний суд ООН

Понеділок, 16 січня 2017, 14:46

Президент Петро Порошенко доручив міністерству закордонних справ передати позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо порушення Росією Конвенції ООН щодо протидії фінансування тероризму та Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайти глави держави.

"Три роки Російська Федерація брутально порушує міжнародне право, три роки здійснює незаконну анексію Криму, незаконну окупацію Сходу нашої країни на території Донецької та Луганської областей, реалізує політику знищення і дискримінації в Криму", - сказав президент під час зустрічі з уповноваженим президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, заступниками глави АП Костянтином Єлісєєвим та Олексієм Філатовим.

Він наголосив, за три роки російські бойовики скоїли численні терористичні атаки, жертвами яких стали сотні тисяч безвинних людей. Внаслідок цього близько 1,7 млн українців стали тимчасово переміщеними особами.

Порошенко також нагадав про те, що "ті, хто залишився і в Криму, і на Донбасі зазнають тортур та переслідувань". Згадав президент України і про численні злочини, які були скоєні терористами проти мирного населення в Маріуполі, Волновасі, Краматорську та збитий бойовиками літак рейсу МН-17.

Глава держави повідомив, підготовлено позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі, який буде подано в рамках Конвенції щодо протидії фінансування тероризму.

"Це була довга і кропітка робота. Було проведено багато сесій та направлена велика кількість нот",  - сказав Порошенко. В рамках цього позову було проведено 5 засідань і направлено 45 нот.

Друга позиція у позові України стосується застосування Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації, де також було проведено три засідання і подано більше 20 нот.

"Сьогодні увесь комплекс робіт по досудовому процесу завершено. Сьогодні Україна повністю готова щоб передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі необхідні документи для притягнення до відповідальності Російську Федерацію по цим двом Конвенціям", – наголосив президент, додавши, що підготовка української сторони дуже ретельна.

Президент також повідомив що доручив міністерству закордонних справ та міністерству юстиції щодо супроводження позовів в рамках двосторонніх договорів щодо захисту інвестицій, якими буде забезпечено захист українських державних підприємств. 

Раніше повідомлялося, міністр юстиції України Павло Петренко переконаний, що Європейський суд із прав людини почне розгляд скарги України проти Росії щодо подій на Донбасі вже у 2017-му році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.