Європарламент 17 січня обиратиме нового президента

Понеділок, 16 січня 2017, 20:37

Завтра, 17 січня, Європейський парламент проголосує за нового президента, який буде головувати в ЄП протягом другої частини терміну повноважень нинішнього скликання Європарламенту.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

У повідомленні йдеться про те, що 17 січня буде обраний новий президент на другу половину цього скликання.

"Президент Мартін Шульц буде головувати на виборах свого наступника", – відзначають у Європарламенті.

Після обрання голови Європарламенту 18 січня відбудуться вибори 14 віце-президентів і п'яти квесторів.

За процедурою, кандидатів у президенти можуть запропонувати або політичні групи або група з не менше ніж тридцяти восьми депутатів, за згодою кандидата.

Вибори проводяться таємним голосуванням. Щоб бути обраним, кандидат повинен отримати абсолютну більшість дійсних голосів, тобто 50 відсотків плюс один.

Якщо жоден з кандидатів не буде обраний в першому турі, ті ж або інші кандидатури можуть бути висунуті на другий тур голосування на тих же умовах. Це може бути повторене, за необхідності, у третьому раунді, знову таки за тими ж правилами.

У тому випадку, коли ніхто не буде обраний в третьому турі, два найбільш рейтингові кандидати за результатами перших трьох раундів голосування будуть обиратися у четвертому турі, де той, хто отримує більшу кількість голосів перемагає.

Як повідомив УНІАН, основними претендентами на посаду президента Європарламенту є депутати від Італії - від групи Європейських народників Антоніо Таяні, який зараз є віце-президентом ЄП, та лідер групи Соціалістів Джанні Піттелла.

На посаду також висунуті: від Європейських консерваторів та реформістів віце-президент групи Хельга Стейвенс, лідер групи Альянсу лібералів та демократів Гі Вергофстадт, італійський депутат від групи Європейських об'єднаних лівих/Північних зелених лівих Елеонора Форенца, депутат з Великої Британії від груп Зелених Джін Ламберт та депутат з Румунії від групи "Європа для націй" Лоренцо Ребега.

Нагадаємо, що президент Європейського парламенту обирається на два з половиною роки – половину терміну роботи парламенту. Чинний парламент був обраний 22-25 травня 2014 року і налічує 751 депутата від 28 країн-членів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.