Європарламент у вівторок обере нового президента замість Мартіна Шульца

Вівторок, 17 січня 2017, 09:27

У вівторок відбудуться вибори нового президента Європейського парламенту, який має замінити на посаді Мартіна Шульца.

Шульц наприкінці минулого року оголосив, що залишає посаду президента Європарламенту, щоб балотуватися восени до Бундестагу і претендувати на посаду канцлера ФРН від Соціал-демократичної партії Німеччини.

Однак, згодом ЗМІ повідомили, що Шульц не буде боротися за найвищий пост ФРН, а кандидатом від СДПН стане нинішній віце-канцлер Зігмар Габріель.

На посаду президента Європарламенту претендують сім кандидатів, але найвищі шанси на перемогу мають двоє італійців – Антоніо Таяні та Джанні Піттелла.

63-річний Таяні, колишній речник екс-прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі, обіймав посаду єврокомісара з питань промисловості з 2010 по 2014 рік. Він кандидат від правоцентристської Європейської Народної партії, найбільшої групи у Європарламенті.

58-річний Піттелла є кандидатом від групи "Соціалісти та Демократи", яка є другою за чисельністю у Європарламенті. Він був євродепутатом протягом 20 років, але мало відомий широкому загалу.

Голосування 751 євродепутата буде таємним і розпочнеться у вівторок о 10:00 за київським часом. Євродепутати голосуватимуть бюлетенями, які по черзі опускатимуть в урну.

Для перемоги кандидат має отримати абсолютну більшість із голосів (50% + 1). Порожні або зіпсовані бюлетені не враховуються. Якщо після першого туру голосування переможця не виявлять, відбудеться другий і третій тур голосування.

Якщо і за підсумками трьох турів не оберуть президента, то два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, виходять у четвертий тур, де переможець визначається простою більшістю голосів.

У випадку, якщо обидва кандидати наберуть однакову кількість голосів, переможцем оголосять старшого за віком кандидата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.