Кримські музеї почали оскарження рішення суду Амстердама щодо скіфського золота

Вівторок, 17 січня 2017, 11:13

Кримські музеї почали процес оскарження рішення окружного суду Амстердама щодо повернення колекції скіфського золота Україні.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар на своїй сторінці у Facebook.

"Наші захисники отримали звістку від судового приставу щодо наміру кримських музеїв подавати на апеляцію. Процедурно вони (музеї) мають кілька тижнів аби "висловити" всі свої "фе" щодо рішення першого суду. Це фактично означає початок процесу оскарження рішення окружного суду та, відповідно, артефакти залишатимуться в сховищах музею Алларда Пірсона", - написала Джеппар.

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні скіфське золото, яке на час анексії Криму знаходилося на експозиції в голландському музеї Алларда Пірсона. 

Судді вирішили, що золото залишиться у музеї Пірсона ще протягом трьох місяців – часу, відведеного на апеляцію. Ще до вердикту обидві сторони заявляли про наміри оскаржити рішення, якщо воно буде не на їх користь.

Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

В лютому 2014 року колекція так званого скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в амстердамському музеї Алларда Пірсона.

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири - в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.