Конституційний суд РФ дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ у справі ЮКОСа

Четвер, 19 січня 2017, 10:51

Конституційний суд РФ ухвалив постанову, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії "ЮКОС" порушує положення російської Конституції.

Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.

Суд також дійшов висновку, що постанова ЄСПЛ про виплату екс-акціонерам ЮКОСа" компенсації у розмірі 1,8 млрд євро не підлягає виконанню.

"ЄСПЛ дійшов висновку про неправильне стягнення з компанії ЮКОС штрафів та сум компенсацій, оскільки мало місце застосування зворотної сили закону - статті 113 Податкового кодексу РФ про трирічний термін давності притягнення до відповідальності, у тлумаченні, даному Конституційним судом у постанові від 14 липня 2005 року", - йдеться в повідомленні.

Виходячи з цього, Конституційний суд РФ визнав неможливим виконання постанови ЄСПЛ у справі "ВАТ "Нафтова компанія "ЮКОС" проти Росії".

"Проте Російська держава на основі доброї волі має право зробити певні виплати колишнім акціонерам компанії, що постраждали від неправомірних дій її менеджменту, за рахунок виявленого майна ЮКОСа", - наголошується в рішенні.

Нагадаємо, в липні 2014 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі присудив колишнім акціонерам компанії ЮКОС 1,86 млрд євро в якості компенсації за їхньою скаргою проти Росії, розглянутою ще 2011 року.

Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 року направило до ЄСПЛ мотивоване клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Європейського суду та перегляд раніше прийнятого нижчої інстанцією постанови ЄСПЛ у справі "ВАТ "НК "ЮКОС" проти Росії".

Проте ЄСПЛ відхилив скаргу Мін’юсту РФ у справі ЮКОСа.

Варто додати, що у квітні минулого 2016 року Конституційний суд Росії вперше скористався правом відмовити у виконанні рішення Європейського суду з прав людини.

Закон про можливості визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ набув чинності в грудні 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.