Конфлікт у Гамбії: армія визнала нового президента і відмовилася воювати за Джамме

П'ятниця, 20 січня 2017, 20:47

Головнокомандувач армії Гамбії заявив про те, що не буде виконувати накази екс-президента країни Яйя Джамме і протистояти військовій інтервенції.

Про це повідомляє Reuters.

Таке "відступництво" генерала Усмана Баджіє, який раніше підтримував Джамме залишає багаторічного авторитарного лідера Гамбії без підтримки армії, що підвищує шанси мирного врегулювання конфлікту.

У коментарі агентству Reuters по телефону, генерал Баджіє заявив, що він визнає нового президента Барроу і буде вітати іноземні війська.

"Ми будемо вітати їх квітами і почастуємо їх чаєм", – сказав він.

"Це політична проблема. Це непорозуміння. Ми не збираємося воювати з Нігерією, Того або з будь-якою армією, яка вторгнеться в країну", – наголосив головнокомандувач.

Раніше повідомлялося, що найменша країна Африки – Гамбія – опинилась на межі військового конфлікту через відмову авторитарного президента Яйя Джамме передати владу після програних виборів.

У грудні минулого року Джамме, який править країною більше 22 років, заявив, що не визнає своєї поразки на виборах через порушення, які нібито мали місце, та закликав до повторного голосування.

17 січня Джамме запровадив у Гамбії надзвичайний стан терміном на 90 днів. Наступного дня парламент Гамбії ухвалив закон, який дозволяє Джамме залишатись на своїй посаді ще протягом трьох місяців.

Новообраний президент Гамбії Адама Берроу склав присягу ввечері 19 січня у посольстві Гамбії у столиці Сенегалу Дакарі.

Після церемонії сенегальські війська увійшли в Гамбію для забезпечення передачі влади. Гамбія з усіх боків на суші оточена територією Сенегалу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.