У ПАРЄ стурбовані намірами РФ не виконувати рішення ЄСПЛ по ЮКОСу

Понеділок, 23 січня 2017, 09:57

У Парламентській асамблеї Ради Європи глибоко стурбовані рішенням Конституційного суду РФ, який дозволив не виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі ЮКОСа.

Про це йдеться у повідомленні на сайті організації.

"Співдоповідачі моніторингового комітету Російської Федерації, Теодора Бакоянніс і Ліліан Морі Паск'є, а також доповідач Комітету з юридичних питань і прав людини, реалізації рішень Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) П'єр-Ів Ле Борнь глибоко стурбовані з приводу рішення Конституційного Суду РФ, що виплата компенсації акціонерам ЮКОСа, яку присудив ЄСПЛ … буде порушувати Конституцію Російської Федерації і, отже, не підлягає виконанню", – йдеться у повідомленні

У цьому контексті доповідачі наголосили, що повне виконання рішень Європейського Суду з прав людини є юридичним зобов'язанням Російської Федерації підписалися під Європейською Конвенцією про права людини.

"Безумовне  виконання Конвенції є обов'язком усіх держав-членів, і тому неприпустимо, що Росія не буде виконувати рішення Європейського Суду з прав людини", – йдеться у заяві.

"Не можна погодитися з виборчим виконанням рішень ЄСПЛ. Тому ми сподіваємося, що Державна Дума і Рада Федерації розгляне поправки до Конституції, щоб дати можливість для реалізації всіх рішень ЄСПЛ", – підкреслили доповідачі.

Нагадаємо, Конституційний суд РФ ухвалив постанову, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії "ЮКОС" порушує положення російської Конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.