Сербія та Косово продовжать переговори про нормалізацію відносин – Могеріні

Середа, 25 січня 2017, 10:59

Лідери Сербії та Косова погодилися зменшити напруження та продовжити переговори за посередництва ЄС у Брюсселі для нормалізації своїх відносин.

Про це заявила високий представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє AFP.

Могеріні повідомила, що закликала до продовження переговорів за участю президента Косова Хашима Тачі та прем'єр-міністра Іси Мустафи та їх сербських колег Томіслава Ніколича і Александара Вучіча.

За її словами, лідери Сербії та Косова "погодилися залишити позаду труднощі та зосередитися на майбутній роботі".

Вона також відзначила, що інтенсивні переговори на високому рівні мають розпочатися через кілька днів.

Могеріні сказала, що прогрес у нормалізації відносин між Сербією та Косовом має важливе значення для того, обидві сторони змогли вийти на новий рівень відносин з Європейським Союзом.

Раніше повідомлялося, що президенти та прем’єри Сербії та Косова зустрілися у Брюсселі.

Як відомо, президент Косова Хашим Тачі вважає, що Сербія готується анексувати північну частину регіону за "кримським сценарієм".

Нагадаємо, раніше президент Сербії заявив, що готовий ввести війська до Косова для "захисту сербів". Його заява була реакцією на інцидент із сербським потягом, який не пропустили через територію Косова 14 січня.

Потяг Белград-Косовська Мітровиця, на якому було написано "Косово – це Сербія", довелося повернути в Сербію з міркувань безпеки після того, як косовські албанці вчинили низку провокацій на шляху руху поїзду.

Детальніше про напруження відносин між Косово та Сербією читайте у статті на ЄвроПравді: "Косово побоюється кримського сценарію: балканський варіант гібридної війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.