Президент Молдови виступив за виведення військ РФ та проти офісу НАТО

Середа, 25 січня 2017, 12:38

Проросійський президент Молдови Ігор Додон вкотре виступив проти відкриття офісу НАТО та заявив, що прагне, аби Молдова була країною без будь-яких іноземних військ, включаючи російські.

Про це він заявив на зустрічі з пресою у державній резиденції, передає Newsmaker.

Додон підтвердив, що продовжує виступати проти відкриття офісу зв'язку НАТО, оскільки вважає це першим кроком до вступу в НАТО.

"Хочу, щоб Молдова стала країною без іноземних військ і озброєння, миротворці – так, але не іноземні війська, не НАТО, не російські, ніякі", - підкреслив президент.

Як відомо, оперативна група російських військ у Придністров'ї - об'єднання Збройних сил Російської Федерації, дислоковане на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, існує з 1995 року.

"Виведення іноземних військ з території Придністров'я безпосередньо пов'язане з політичним рішенням придністровського конфлікту. Ми сподіваємося, що найближчим часом відновиться діалог щодо цієї проблеми", - цитує Додона видання Moldova.md.

Нагадаємо, нещодавно Додон заявив, що збирається запропонувати на зустрічі з керівництвом НАТО в Брюсселі в лютому угоду про визнання нейтралітету його країни з боку Альянсу.

Раніше новий президент Молдови Додон піддав критиці угоду про відкриття в Кишиневі офісу НАТО, зазначивши, що "має намір протистояти будь-яким спробам втягнення республіки у військові блоки". Однак угода набула чинності ще до інавгурації Додона

Варто додати, що за Конституцією  Молдова має нейтральний статус, проте з 1994 року республіка співпрацює з НАТО в рамках індивідуального плану партнерства. В країні розміщено інформаційний центр Альянсу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.