Трамп збирається створити "зони безпеки" для біженців з Сирії

Четвер, 26 січня 2017, 09:16

Новий президент США Дональд Трамп збирається створити так звані зони безпеки для сирійських біженців.

Про це він заявив в інтерв’ю ABC News, повідомляє Reuters.

Президент США Дональд Трамп заявив, що він "абсолютно точно створить "зони безпеки" в Сирії" для біженців, що рятуються від насильства в понівеченій війною країні.

Він заявив, що Європа зробила величезну помилку, прийнявши мільйони біженців з Сирії та інших близькосхідних "гарячих точок", і, за словами Трампа, він не хоче, "щоб це сталося тут (в США - ред.)."

"Я абсолютно точно зроблю зони безпеки для людей в Сирії", – відзначив Трамп, не вдаючись у подробиці.

Згідно з документом, який опинився у розпорядженні агентства, Трамп, як очікується найближчими днями віддасть розпорядження Пентагону і Держдепу протягом 90 днів розробити план зі створення "безпечних зон" для сирійських біженців.

Держдеп та Пенгтагон, за документом, мають "підготувати план по створенню "зон безпеки" в Сирії та країнах регіону, в яких би сирійські громадяни, що залишили свою Батьківщину, могли б очікувати рішення щодо подальшого розселення, тобто, або направлення в треті країни, або репатріації в Сирію". 

Агенція наголошує, що створення "зон безпеки" призведе до збільшення військової присутності США в Сирії і знаменує собою значний відхід від більш обережного підходу Обами. Також у тому випадку, якщо Трамп обере тактику створення "безпольотних зон" над територією Сирії (на чому вже давно наполягає Туреччина – ред.), то це вимагатиме від США та союзників збільшення кількості військової авіації.

Проте,як відзначає агенція, у документі наразі немає жодних ніяких подробиць про те, яким чином будуть створюватися "зони безпеки", де вони будуть створені і хто буде їх захищати. У проекті передбачена можливість створення таких зон в сусідніх країнах, але не уточнюється де саме.

Reuters наголошує, що наміри Трампа створити "зони безпеки" є частиною указу, як очікується, буде підписаний в найближчі дні.

Нова директива, як очікується включатиме тимчасову заборону на прийом біженців в США та припинення видачі віз для громадян Сирії та шести інших близькосхідних і африканських країн, що, як вважається, представляють терористичну загрозу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.