Румунія і Болгарія за 10 років у ЄС не змогли подолати корупцію – звіт

Четвер, 26 січня 2017, 16:27

Румунія і Болгарія досі не виконали основні рекомендації щодо реформи юстиції та боротьби з корупцією, незважаючи на певний прогрес у цих сферах. Обидві країни приєдналися до ЄС 10 років тому.

Про це йдеться у моніторинговому звіті Єврокомісії, повідомляє EUobserver.

У доповіді оцінюються тенденції за останнє десятиліття і автори дійшли висновку, що Румунії може бути зарахований "значний прогрес", особливо в боротьбі з корупцією на високому рівні, а в Болгарії прогрес "не такий швидкий, як очікувалося".

Доповідь під назвою "Механізм співпраці та перевірки (CVM)", призначена для того, щоб підштовхнути уряди країн до викорінення корупції, кумівства та організованої злочинності.

Виконання вимог ЄС у цих областях є політичною передумовою для двох країн для приєднання до Шенгенської зони.

У доповіді комісії відзначається, що у Румунії "з 2013 року установи, що беруть участь у проведенні розслідувань та кримінальному переслідуванні у справах про високий рівень корупції представляли регулярні обвинувальні акти стосовно політиків усіх рангів і партій, а також цивільних осіб і держслужбовців, суддів і бізнесменів".

В той же час, в боротьбі за зниження загального рівня корупції прогрес значно менший. Комісія підкреслює необхідність майбутнього кодексу поведінки для парламентаріїв, який включає повагу до незалежності судової влади.

Також зазначається, що правила для знятті недоторканності з депутатів повинні стати прозоріші, щоб переконатися, що вони не використовуються для уникнення правосуддя.

Чиновники ЄС кажуть, що головним випробування для Румунії є внутрішні гарантії, що досягнуті реформи є "незворотними".

У Болгарії ситуація значно гірша. Країна повинна завершити реалізацію національної стратегії протидії корупції, створити орган з протидії корупції, зміцнити незалежність судової влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.