Міністр юстиції Нідерландів подав у відставку через скандал з наркобароном

П'ятниця, 27 січня 2017, 08:59

Один із провідних членів кабінету прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте подав у відставку 26 січня, послабивши позиції нинішньої коаліції напередодні загальнонаціональних парламентських виборів у березні.

Про це пише EurActiv.

"Міністр юстиції Ард ван дер Стюр несподівано заявив у парламенті, що піде у відставку на тлі дебатів про перевірку інформації щодо розслідування у справі угоди прокуратури з наркоторговцем у 2000 році", – йдеться у повідомленні.

Справа стосується співпраці з наркобароном Зєепом Хельманом, який отримав безподаткову виплату в розмірі 2 млн євро у рамках угоди з прокуратурою.

Розмови про цю справу почалися з цього місяця, після появи тексту про електронну переписку Ван дер Стюра, яка свідчить про його намагання приховати подробиці скандалу.

Таким чином Ван дер Стюр і Рютте зіткнулися зі звинуваченнями депутатів від опозиції у приховуванні інформації, що могло призвести до висловлення їм недовіри. Тому міністр наважився на такий крок, як оголошення про відставку.

"Я сказав прем'єр-міністру, що прийму для себе рішення після першого раунду дебатів. Я хотів би захистити себе від необґрунтованих і несправедливих звинувачень, які не підтверджені фактами. Я подам заяву про звільнення його величності королю", – сказав Ван дер Стюр.

Як відзначає видання, Ард ван дер Стюр, який також є членом Народної партії за свободу і демократію (VVD) прем'єра Рютте став третім міністром нинішнього уряду, який пішов у відставку на тлі скандалу.

"Ця відставка стала неприємним конфузом напередодні виборів 15 березня і може підірвати позиції партії Рютте", - відзначає EurActiv.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.