Ексгумовані в Чехії останки Олександра Олеся будуть належно перепоховані - МЗС

Вівторок, 3 січня 2017, 15:33

Останки відомого українського письменника Олександра Олеся та його дружини, примусово ексгумовані в Чехії, будуть належно перепоховані. 

Про це повідомили в прес-службі МЗС України.

"Згідно з вказівкою президента України Міністерство закордонних справ України через Посольство України в Празі вживає заходів з метою збереження та подальшого перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини, які були ексгумовані", - йдеться у повідомленні.

За інформацією МЗС України на місці, де була могила Олександра Олеся, був захоронений Володимир Михайлишин, виходець з України, який донедавна доглядав поховання Олександра Олеся та сплачував необхідну ренту.

Після смерті Михайлишина його син, як законний спадкоємець, прийняв рішення про захоронення батька у згаданому місці.

"Президент доручив МЗС зв'язатися з родичами Олеся, щоб з'ясувати можливість щодо перепоховання його в Україні", - написав у своєму Twitter прес-секретар президента України Святослав Цеголко. 

За втручання посольства України останки Олександра Олеся та дружини були переміщені до депозитарію кладовища до моменту рішення  родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, щодо місця остаточного захоронення останків.

Після відповідного рішення Посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини.

"МЗС України тримає питання перепоховання Олександра Олеся на особливому контролі", - йдеться у повідомленні прес-служби.

Міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці у Facebook повідомив, що готовий особисто виїхати до Чехії, щоб супроводжувати повернення праху відомого українського письменника Олександра Олеся до України.

"Олександр Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього - алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі. Але вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему вцілому. По цілому світі розкидані могили визначних українців", - написав у Facebook Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам'яті. 

Нагадаємо, що останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований в Чехії, примусово ексгумовані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.