У Македонії не змогли сформувати коаліційний уряд, закликають до перевиборів

Понеділок, 30 січня 2017, 12:36

Консервативна партія ВМРО-ДПМНЕ Македонії заявила, що їй не вдалося досягнути домовленостей щодо нового коаліційного уряду з етнічними албанцями, і закликала до нових парламентських виборів.

Про це повідомляє Reuters.

"Лідер ВМРО-ДПМНЕ Нікола Груєвський, колишній прем'єр-міністр країни з 2006 по 2016 рік, отримав 9 січня мандат на формування нового уряду після того, як дивом здобув перемогу у грудневих виборах", – йдеться у повідомленні.

"ВМРО-ДПМНЕ інформує громадськість про те, що коаліційної угоди з ДУІ (Демократичний союз за інтеграцію – партія албанської меншини країни. – Ред.) досягнуто не було", – цитує МЕТА.mk заяву партії.

Також консерватори додали, що "найбільш зрілим рішенням буде проведення нових виборів".

Агенція відзначає, що наразі невідомо, чи ухвалить президент країни Георгій Іванов мандат на формування уряду Зорану Заєву, лідеру соціал-демократів, що за результатами останніх виборів посіли друге місце, чи все ж таки погодиться на проведення нових виборів.

Як відомо, дострокові вибори у Македонії були спочатку призначені на 24 квітня 2016 року, однак через незабезпечення необхідних умов були перенесені на 5 червня того ж року.

Згодом Конституційний суд Македонії призупинив підготовку до виборів 5 червня, а депутати ухвалили рішення скасувати дострокові парламентські вибори. Зрештою політичні партії досягли домовленості про проведення виборів 11 грудня 2016-го.

Перемогу на парламентських виборах у Македонії здобули дві основні політичні партії – правляча ВМРО-ДПМНЕ екс-прем’єра Ніколи Груєвського і опозиційна соціал-демократична СДСМ.

Проведення виборів було покликано покласти край політичній кризі в Македонії, яка розгорілася після скандалу з прослуховуванням.

Зокрема, опозиція заявивла про наявність таємних аудіозаписів, які велися з лютого 2015 року та свідчать про те, що тодішній прем’єр Нікола Груєвський, що знаходився при владі з 2006 року, наказав вести незаконне стеження за 20 тисячами осіб, включаючи міністрів.

Як відзначала опозиція, записи містять компрометуючі свідчення проти багатьох високопоставлених чиновників.

Груєвський наполягав, що записи були "сфабриковані" невідомими іноземними спецслужбами і віддані опозиції, щоб дестабілізувати ситуацію в країні.

До врегулювання кризи в країні долучився Євросоюз – за його посередництва було укладено угоду, яка передбачала проведення дострокових виборів, Нікола Груєвський же подав у відставку у січні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.