Шведський Карлсхамн віддав Газпрому в оренду гавань для Північного потоку-2

Вівторок, 31 січня 2017, 18:27

Міська рада шведського міста Карлсхамн схвалила угоду з голландським підрядником "Газпрому" для зберігання труб в гавані міста, що полегшить будівництво газопроводу "Північний потік -2", який критикують низка країн ЄС.

Про це повідомляє Associated Press.

Уряд Швеції раніше заявив, що ця угода може нанести шкоду оборонним і політичним інтересам країни. Втім чиновники заявили, що підрядник, Wasco Coatings Europe BV, не вважається ризиком для безпеки.

За результатами голосування (10 проти 4) влада міста на узбережжі Балтійського моря схвалила укладення угоди вартістю 100 млн крон ($11,3 млн).

на карті позначено місто Карлсхамн

Минулого місяця муніципалітет шведського острову Готланд у Балтійському морі відхилив аналогічне клопотання "Газпрому".

Раніше в уряді Швеції заявили, що не блокуватимуть здачу двома муніципалітетами в оренду "Газпрому" гаваней.

В уряді аргументували це тим, що відповідно до шведської конституції, вони не мають права примушувати місцеву владу змінити своє рішення з даного питання.

Як відомо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

"Газпром" планував реалізувати проект "Північний потік - 2" разом з європейськими нафтовими компаніями Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall, та при цьому зберегти за собою 50 відсотків плюс одна акція для контролю.

Проте європейські партнери відмовились від фінансової участі у проекті і тепер "Газпром" змушений інвестувати 1,75 млрд євро - вдвічі більше, ніж планувалось. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.