В ЄС закликають Росію звільнити адвоката кримських татар Курбедінова

Вівторок, 31 січня 2017, 19:16

Євросоюз закликає Росію звільнити кримського адвоката Еміля Курбедінова, затриманого російською владою минулого тижня в Сімферополі.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх справ.

"Адміністративне затримання адвоката Еміля Курбедінова 26 січня в Сімферополі продовжило тривожну тенденцію все більш частих нападів на життєво важливу роботу правозахисників із захисту прав кримських татар і тих, хто не визнає незаконну анексію півострова Російською Федерацією. Права Курбедінова слід поважати і його необхідно звільнити", - йдеться у повідомленні.

У заяві нагадується, що ЄС відстежує погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові з моменту незаконної анексії Російською Федерацією.

Зокрема, права кримських татар були серйозно порушені в результаті заборони діяльності Меджлісу, який був визнаний "екстремістською організацєю".

"Останні звинувачення в екстремізмі стосовно заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова є ще одним прикладом переслідування лідерів організації. Ми очікуємо, що ці звинувачення будуть зняті і право Умерова на правовий захист будуть повністю дотримані", - зазначається в заяві.

Європейський Союз продовжує закликати до повного, вільного і безперешкодного доступу міжнародних спостерігачів за дотриманням прав людини на півострів.

"Європейський Союз, як і раніше прихильний повній реалізації своєї політики невизнання незаконної анексії Криму і Севастополя. Ми повністю підтримуємо суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України", - підкреслюється у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.