Євродепутати закликали Юнкера переглянути підвищення Еттінгера

П'ятниця, 6 січня 2017, 09:18

Дев'ять депутатів Європарламенту закликали президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера переглянути призначення єврокомісара Гюнтера Еттінгера на посаду віце-президента Єврокомісії.

Євродепутати надіслали листа Юнкеру 5 січня, за кілька днів до європейських парламентських слухань щодо нової посади Еттінгера, повідомляє EUobserver.

Німецький єврокомісар має обійняти посаду голови комітету з питань бюджету і людських ресурсів, яка стала вакантною після того, як Крісталіна Георгієва пішла на роботу для Світового банку.

Нова посада зробить його відповідальним за належну поведінку чиновників ЄС і прозорість, і робить Еттінгера заступником голови комісії.

Євродепутати заявили, що "дії комісара Еттінгера чітко поставили під сумнів його здатність обіймати цю посаду і призначення було б неправильним по відношенню до європейських громадян, які очікують, що чиновники з високим авторитетом подаватимуть приклад, і поважатимуть принципи демократії, прозорості, різноманітності та інтеграції."

Але депутати заявили, що "останні дії єврокомісара не відповідали посаді і порушували Кодекс поведінки для єврокомісарів".

Нагадаємо, європейського комісара з питань цифрової економіки Гюнтера Еттінгера підозрюють у порушенні етичних норм для членів Єврокомісії.

Він вилетів з Брюсселя в Будапешт 18 травня на літаку Клауса Мангольда, почесного консула Росії в Німеччині, який виступає за зняття санкцій ЄС, і якого вважають промосковським лобістом у Німеччині.

Етичні правила Єврокомісії забороняють комісарам приймати подарунки, дорожчі за 150 євро. Вартість перельоту до Угорщини перевищує цю суму.

Сам Еттінгер відкидає будь-які підозри, заявивши, що полетів на літаку Мангольда тільки для того, щоб встигнути на зустріч з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Зазначимо, що два тижні тому Еттінгер опинився у центрі скандалу через низку висловлювань. Зокрем, він назвав китайський народ "вузькоокими", пожартував про "примусові одностатеві шлюби" і вилаяв бельгійський регіон Валлонія через намагання зупинити підписання угоди ЄС-Канада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.