Указ Додона про позбавлення Бесеску громадянства Молдови оскаржили в суді

П'ятниця, 6 січня 2017, 14:53

Указ про позбавлення екс-президента Румунії Траяна Бесеску молдавського громадянства оскаржений в Конституційному суді Молдови.

Про це повідомляє Jurnal.md.

Депутат Григорій Кобзак попросив суддів оцінити конституційність указу президента Молдови Ігоря Додона про позбавлення Бесеску молдавського громадянства і вимагає визнати його неконституційним.

"Подання даної заяви обумовлене твердим переконанням автора, що Траян Бесеску - добрий і щирий друг Республіки Молдова, і її громадянин. Зараз наш обов'язок надати моральну підтримку громадянину Бесеску", - йдеться в повідомленні Кобзака.

На його думку, указ Додона порушує конституційні положення, так як не було "приховування істотних фактів", а публічне обвинувачення у вчиненні цих дій без судового рішення порушує презумпцію невинуватості.

Президент Молдови Ігор Додон підписав указ про позбавлення Траяна Бесеску громадянства 3 січня. Додон стверджує, що Бесеску отримав громадянство незаконно.

При цьому дружина екс-президента Румунії Марія Бесеску, що отримала громадянство одночасно з чоловіком, залишилася з молдавським паспортом.

Траян Бесеску і його дружина отримали громадянство Молдови в листопаді минулого року за указом колишнього президента Ніколає Тімофті. Бесеску навіть встиг проголосувати на президентських виборах і заявив, що не підтримує кандидатуру Додона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.