Екс-прем'єр Бельгії буде балотуватися на посаду глави Європарламенту

відео
П'ятниця, 6 січня 2017, 15:13

Бельгійський політик і євродепутат Гі Верхофстадт офіційно висунув свою кандидатуру на посаду президента Європарламенту замість Мартіна Шульца.

Про це повідомляє EurActiv.

Верхофстадт очолює групу "Альянс лібералів і демократів за Європу" в Європарламенті і є головним переговірником від інституції щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Він вже раніше натякав, що залишить посаду переговірника, якщо буде балотуватися і його оберуть головою Європарламенту.

Втім, у разі успіху 17 січня він таки збереже певний вплив на кінцевий результат переговорів про Brexit. Саме Європейський парламент повинен затвердити остаточні умови виходу Британії з ЄС.

Верхофстадт, колишній прем'єр-міністр Бельгії, є третім кандидатом на посаду. Раніше про намір балотуватися офіційно заявили представники від двох найбільших груп ЄП - Антоніо Таяні (Європейська народна партія) та Джанні Піттелла (Соціалісти і демократи).

Верхофстадт відомий своїми запальними промовами в Європарламенті. Нещодавно він стверджував, що існує міжнародна змова з метою знищити Європейський Союз.

Він також пригрозив відкрити сепаратні переговори про Brexit з британцями, відчувши, що Європарламент виявився в стороні від переговорів між Європейською комісією та Радою.

Нещодавно він також назвав лідера британських євроскептиків Найджела Фараджа і обраного президента США Дональда Трампа клоунами.

Як відомо, Мартін Шульц був переобраний на посаду президента Європарламенту 1 липня 2014 року. Термін перебування на посаді закінчується на початку 2017 року. 

Наприкінці листопада він заявив, що не буде претендувати на посаду президента ЄП на новий термін, а буде балотуватися до німецького Бундестагу восени.

Однак вже у грудні стало відомо,  що Шульц відмовився від боротьби за крісло канцлера Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.