Інформація про "визнання" держав Балтії північною Європою виявилася фейком

Понеділок, 9 січня 2017, 11:27

У електронних ЗМІ, переважно українських, але також в російськомовних джерелах інших країн, активно поширюється повідомлення про те, що ООН нібито "визнав" Литву, Латвію та Естонію країнами північної  Європи, "перевівши" їх туди зі східної Європи.

Першоджерелом для таких повідомлень став твіт латвійського євродепутата, Артіса Пабрікса, колишнього глави МЗС та Міноборони.

"ООН офіційно змінює статус країн Балтії зі східної Європи на північну Європу. Це те, до чого ми справді належимо", - написав він, посилаючись на сторінку статистичного підрозділу ООН.

Водночас, насправді жодних змін не відбулося. В статистиці ООН три країни Балтії від початку своєї незалежності зазначені як держави північної Європи. Зокрема, це підтверджує сторінка вебархіву, на якій збережено дані від 2001 року – Балтія так само зазначена в групі "північна Європа".

Примітно, що ЗМІ, які поширили дану новину, не звернули увагу, що це спростування наведене в одному з перших коментарів до твіта Пабрікса.

Також відомо, що ООН не ухвалювала жодних рішень щодо зміни регіональної належності країн Балтії – у регіональних групах Литва, Латвія та Естонія і надалі входять до Східної Європи, зокрема, беруть участь у виборах в РБ ООН за східноєвропейською квотою. В сторінці статистики ООН, на як посилається депутат, також відсутні згадки про такі рішення, попри повідомлення ЗМІ про це.

Водночас, пошук Google news станом на ранок видає майже 90 новин за цією темою.

 

У сюжеті української версії Yandex news – більше 30 новин.

 

Примітно, що в ЗМІ, що виходять латиською, литовською та естонською мовами, майже немає посилань на цю новину, а окремі видання, що поширили її, або згодом виправили свої повідомлення, додавши актуальну інформацію, або від початку надали коректні дані (приклад – повідомлення естонської postimees, що було доповнене після публікації).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.