Євродепутати закликали країни ЄС до оборонної співпраці на тлі зовнішніх криз

П'ятниця, 10 лютого 2017, 08:53

Депутати Європарламенту прийняли резолюцію із закликом до держав-членів ЄС проявити велику політичну волю до співпраці з питань оборони.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Євродепутати наголосили на необхідності поглиблення та активізації співпраці в галузі оборони між державами-членами в рамках Лісабонського договору.

"У часи зовнішніх криз, Лісабонський договір пропонує нам величезний потенціал для поліпшення нашої спільної політики безпеки та оборони і ефективнішого витрачення грошей платників податків. Нам терміново потрібно зв'язати розрізнені острівці військового співробітництва і почати постійну структуровану співпрацю", - йдеться у документі.

У резолюції відзначається, що розвиток єдиної оборонної політики ЄС залежить насамперед від політичної волі держав-членів, а Лісабонський договір вже забезпечує достатню базу для побудови справді єдиної оборонної політики.

Євродепутати хочуть, щоб Європейське оборонне агентство (EDA) і Постійна структура із співробітництва (PESCO) повинні розглядатися як своєрідні інститути ЄС, як служба зовнішніх дій ЄС, яка фінансується через спеціальний розділ в бюджеті Союзу.

Резолюція також твердить, що система управління бойовими групами ЄС повинні бути взята під контроль PESCO, поряд із створенням постійних цивільних та військових штабів.

Це дозволить підвищити цивільно-військове співробітництво та можливості ЄС швидко реагувати на кризові ситуації.

Євродепутати вважають за необхідне збільшення видатків на національну оборону до 2% ВВП, підкресливши, що це буде означати надходження додаткових 100 млрд євро на оборону до кінця майбутнього десятиліття.

Додаткові гроші повинні бути спрямовані на наукові дослідження і розробки, а також програми стратегічного співробітництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.