Парламент Румунії схвалив ідею референдуму щодо боротьби з корупцією

Понеділок, 13 лютого 2017, 17:08

Парламент Румунії дав схвальну оцінку пропозиції президента Клауса Йоханніса ініціювати референдум щодо необхідності продовження боротьби з корупцією.

Про це повідомляє Romania TV.

Рішення про підтримку ідеї президента щодо консультативного референдуму було прийняте одноголосно.

Президент пропонує попросити народ висловити шляхом референдуму свою волю щодо наступної проблеми, що представляє національний інтерес: продовження боротьби з корупцією і забезпечення непідкупності на публічних посадах.

Згідно з законодавством Румунії, президент не може ініціювати референдум, який має юридично обов'язковий характер.

Президент Румунії 24 січня звернувся до парламенту, як того вимагає процедура призначення консультативного референдуму. Парламент мав висловити свою оцінку в 20-денний термін. Йоханніс виступив з ідеєю референдуму на тлі протестів через постанову уряду, яка дозволяла корупціонерам уникнути відповідальності.

Нагадаємо, уряд Румунії 5 лютого скасував постанову про внесення поправок до кримінального кодексу і про амністію для корупціонерів, що призвела до масових протестів по всій країні.

Постанова передбачала декриміналізацію корупційних діянь і випадків перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).

Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в'язниць.

Міністр юстиції обґрунтовував необхідність постанови також тим, що вона "приведе законодавство у відповідність до рішень конституційного суду". 9 лютого він подав у відставку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.