Глава Пентагону поставив ультиматум союзникам по НАТО щодо витрат на оборону

Середа, 15 лютого 2017, 18:14

Міністр оборони США Джеймс Меттіс виступив з ультиматумом до союзників по НАТО щодо необхідності збільшення витрат на оборону.

Таку заяву він зробив за зачиненими дверима зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, повідомляє Washington Post.

"Я маю чітко прояснити вам політичну реальність Сполучених Штатів і відкрито заявити про вимогу мого народу у конкретних термінах" - сказав Меттіс.

"Америка виконує свої зобов’язання, але якщо ваші країни не хочуть побачити, як США скорочують свій внесок до альянсу, кожна з ваших столиць має продемонструвати свою підтримку нашої колективної оборони" - заявив глава Пентагону.

Заява Меттіса підтвердила незадоволеність нової адміністрації США тим фактом, що більшість країн НАТО не витрачають на оборону необхідні 2% від ВВП.

Коментуючи заяву глави Пентагону, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що зобов’язання США – це більше ніж слова.

"У ці дні ми вперше за багато років бачимо розміщення сил США у Європі – це і бригади, і техніка, збільшення кількості навчань. Ми бачимо неспинне бажання США збільшувати свою підтримку своїх союзників" - сказав він.

Водночас, за його словами, міністри оборони країн-членів погодилися щодо необхідності збільшення оборонних витрат. За його словами, в 2015 році припинилося скорочення витрат, у 2016-му почалося їх збільшення.

Зараз, наголосив генсек, необхідно забезпечити стале зростання. Для цього, за його словами, кожна країна має напрацювати національний план, за яким буде прямувати до цілі у 2% ВВП на оборону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.