Кримський військовий виграв у Страсбурзькому суді в України

Четвер, 16 лютого 2017, 12:13

Кримський офіцер у відставці Володимир Гаврилов виграв у Європейському суді з прав людини справу проти України щодо порушення його прав у доступі до суду та має отримати 1500 євро за моральну шкоду.

Про це повідомляється на сайті ЄСПЛ.

Повідомляється, що позивач Гаврилов Володимир Васильович, який народився у 1947 році, є офіцером у відставці.

Ще з 2005 року він домагався вирішення питання щодо перерахування своєї пенсії через різні суди, зокрема через Сімферопольський гарнізонний військовий суд, Апеляційний суд ВМФ, а згодом дійшов до Вищого адміністративного суду України.

Його скарга не була розглянута Вищим адміністративним судом.

"Спираючись на статтю 6 §1 ("доступ до суду"), Гаврилов скаржився, що йому було безпідставно відмовлено в доступі до Вищого адміністративного суду України. Він стверджував, що суд відмовився розглядати апеляцію на тій підставі, що вона була подана несвоєчасно", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Суд постановив виплатити Гаврилову справедливу компенсацію розміром 1500 євро (за моральну шкоду) та 13 євро (за витрати).

Нагадаємо, український уряд став одним із лідерів за кількістю порушень Європейської конвенції з прав людини, офіційно визнаних ЄСПЛ у 2016 році та поступився за цим показником лише Італії.

Протягом року Суд виніс 70 рішень, в яких Україна визнається винною у порушенні принаймні однієї зі статей конвенції, що не є найвищим показником (щодо Росії винесено 222 таких рішення, щодо Туреччини – 77, Румунії – 71). В частині з цих рішень об’єднані справи кількох заявників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.