Косово святкує День незалежності на тлі злиднів та націоналізму - EUobserver

П'ятниця, 17 лютого 2017, 14:23

Косово 17 лютого відзначає День проголошення незалежності на тлі ізоляції,  націоналізму та злиднів, в яких перебуває населення краю.

Про це пише EUobserver.

"Лідери Косово… піднімуть келихи, щоб відсвяткувати свої досягнення за дев'ять років незалежності, але поруч з ними святкуватимуть не дуже багато людей", – відзначає видання.

EUobserver відзначає, що після дев'яти років незалежності косовари, як і раніше перебувають в ізоляції і злиднях.

Вони як і раніше в основному безробітні, не мають належного медичного обслуговування, системи освіти чи будь-якої надії знайти роботу, а ті, які тяжко працюють, ледве зводять кінці з кінцями.

"Коли в 2013 році у Косово і Сербія підписали угоду про нормалізацію відносин, попри всі її недоліки, була надія, що регіон нарешті врегулює невирішені питання і почне рухатися в бік інтеграції з ЄС", – йдеться у повідомленні.

Втім, за словами автора, хорошу роботу, виконану протягом останніх шести років у Брюсселі, останнім часом поставлено під загрозу.

В якості основного прикладу автор наводить останній інцидент з сербським націоналістичним поїздом, який, по суті, став провокацією Сербії, а також традиційний проросійський курс Сербії, яка продовжує говорити про необхідність дискусії з РФ попри інтеграційний процес з ЄС.

Сербія була єдиною країною-кандидатом в ЄС, яка не підтримала санкції проти відносно Росії та утрималися від схвалення заяви ООН, яка засуджує анексію Криму Росією. 

Відсутність прогресу в діалозі між Косово та Сербією  призводить до того, що в обох країнах піднімає голову націоналізм.

"Екс-прем'єр Косова, нині президент Хашим Тачі, вплутався в непотрібні націоналістичні тиради", – відзначає автор.

При цьому значна частина опозиції також вдалася до націоналістичної риторики, звинувачує ЄС у бездіяльності та закликає до застосування збройних сил.

На шлях загострення відносин став і президент Сербії Томіслав Ніколіч навіть сказав, що "якщо потрібно буде, мої сини і я візьму участь у війні".

До такої ж риторики вдався і прем'єр Сербії Вучич.

Тому, вважає EUobserver, Брюссель повинен змусити обидві сторони припинити залякування і зосередитися на економічному зростанні і соціальній згуртованості.

При цьому, варто зазначити, "73% громадян Сербії заявили, що не підуть на війну з Косово в ході недавнього опитування Белградського центру політики безпеки".

"Громадяни (Сербії та Косова – ред.), закликають до миру і можливості розвитку, тому ЄС повинен працювати, щоб наблизити громадян ближче до ЄС, підтримати лібералів, дистанціюватися від націоналістів і розкрити корупціонерів, які гальмують реформи і зривають мирний процес", – резюмує автор статті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.