У Румунії міністр подав у відставку через незгоду з діями уряду

Четвер, 2 лютого 2017, 10:20

Міністр ділового середовища, торгівлі та підприємництва Румунії Флорін Жіану заявив про те, що йде у відставку.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook, передає Mediafax.

"Я припиняю свою діяльність в уряді за покликом совісті., і це не підлягає обговоренню" - написав Жіану.

"Я довго думав над тим, як подивлюся в очі своїй дитині, коли пройдуть роки. Що батько був боягузом і схвалив дії, з якими не згоден, чи вийшов з піднятою головою з історії, яка не належить йому? – зазначив він.

Він також додав, що підготував своє повідомлення увечері 31 січня, коли уряд пізно ввечері прийняв скандальну постанову про амністію і поправки в кримінальне законодавство. При цьому Жіану сподівався, що інші члени уряду відреагують на думку народу і виправлять свою помилку.

Нагадаємо, уряд Румунії пізно ввечері у вівторок попри масові протести ухвалив постанову, що декриміналізує низку злочинів і дозволяє багатьом корупціонерам уникнути відповідальності.

Нова постанова, зокрема, декриміналізує корупційні діяння і випадки перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).

Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в'язниць.

Єврокомісія 1 лютого виступила з жорстким попередженням до уряду Румунії через прийняту постанову і наголосила на необхідності незворотного прогресу у боротьбі з корупцією.

У середу ввечері у протестах у Румунії взяли участь до 300 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.