Продажі зброї минулого року сягнули максимуму після холодної війни

Понеділок, 20 лютого 2017, 07:51

Ринок озброєнь у 2012-2016 роках показав зростання на 8,4% у порівнянні до попереднього п'ятирічного періоду.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на дані звіту стокгольмського Інституту вивчення проблем миру (SIPRI).

"В цілому продажі зброї досягли найбільших масштабів з часу закінчення холодної війни",– йдеться у висновках звіту Інституту.

Експерти підрахували, що п'ятірку найбільших експортерів зброї у світі становлять США, Росія, Китай, Франція і Німеччина. Загалом ці п'ять держав займають 74% світового ринку зброї, яку в основному купують споживачі в країнах Азії та Океанії, а також в країни Близького і Середнього Сходу.

Найбільшими імпортерами зброї у світі стали Індія і Саудівська Аравія.

"Тенденція до зростання глобального ринку озброєнь після того, як протягом багатьох років у цій області спостерігався спад, також була відмічена в звіті SIPRI за минулий рік", – йдеться у повідомленні.

Як і раніше світовим лідером у торгівлі зброєю  залишаються США – їх ринкова частка становить 33%. Протягом  2012-2016 років обсяг проданої США зброї збільшився на 21%.

"США експортують озброєння щонайменше до 100 країн, що значно більше, ніж у будь-яких інших країн-постачальників", – йдеться у звіті SIPRI. За даними дослідників, майже половина американського зброї йде покупцям на Близький і Середній Схід.

На другому місці опинилася Росія з ринковою часткою в 23%. Збільшивши обсяги продажів зброї на 74%, Китай довів свою частку на глобальному ринку озброєнь до 6,2% і посідає третє місце в рейтингу найбільших експортерів. У Франції - 6%, у ФРН - 5,6%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.