Помер постпред РФ при ООН Віталій Чуркін

оновлено
Понеділок, 20 лютого 2017, 19:16

Помер постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, якого можна вважати одним із символів російської брехні щодо подій в Україні.

Про це йдеться у повідомленні МЗС РФ, яке назвало Чуркіна "видатним російським дипломатом".

"Пішов з життя на робочому посту. Висловлюємо рідним і близьким Віталія Івановича Чуркіна глибокі співчуття", - наголошується в повідомленні на сайті відомства.

Зазначається, що Віталій Чуркін помер у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя.

Віталій Чуркін був постійним представником Росії при ООН з 2006 року. До цього працював послом РФ у Бельгії та Канаді.

За час роботи в Радбезі ООН Віталій Чуркін став одним із символів російської брехні щодо подій в Україні.

Під час анексії Криму на засіданнях Радбезу ООН він подавав неправдиві відомості щодо подій на півострові. Зокрема, говорив про те, що Росія в Криму діє в рамках підписаного з Україною угоди про базування Чорноморського флоту. Пізніше, коли під час штурму українського фотограмметричного центру  вбили українського прапорщика, заявляв, що російських солдатів навіть поруч не було. 

У липні 2015 року на засіданні Радбезу ООН Віталій Чуркін накинувся на голову МЗС України Павла Клімкіна, фактично звинувативши нашу державу у трагедії з малайзійським Боїнгом. В той же час семе Росія наклала вето на резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу для розлідування авіакатастрофи МН17.

Його критикували також за те, що у виступі на засіданні Ради Безпеки ООН він переплутав прізвища головнокомандувача УПА Шухевича і першого Голову Верховної Ради незалежної Білорусі Шушкевича, назвав провідника ОУН Степана Бандеру "Бендерою" і заявив, що політична криза в Росії спричинена діяльністю Шухевича й Бандери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.