Новий радник Трампа: стратегія НАТО й США зі стримування РФ в Україні провалилася

Вівторок, 21 лютого 2017, 10:42

Генерал Герберт Макмастер, який напередодні був призначений на посаду нового радника з національної безпеки президента США Дональда Трампа, вважає, що "філософія стримування" Росії, яку сповідали США та НАТО, зазнала поразки на прикладі України.

Про це йдеться у статті про нового директора Ради нацбезпеки США, опублікованій на сайті "Європейської правди".

Повідомляється, що у травні 2016 року, виступаючи у впливовому американському центрі CSIS, Макмастер відзначив, що Росія посилилась у час, коли США здійснювали стратегічне згортання військової присутності у низці регіонів.

Макмастер прямо заявив, використовуючи приклади України та Криму, що філософія стримування Росії, яку сповідали США та НАТО, зазнала провалу.

"Зараз ми усвідомили загрозу з боку Росії, яка до останнього часу вела обмежені війни з чітко визначеною метою: анексувала Крим, вдерлась в Україну (і все це з нульовими для себе втратами), консолідувала набуті території й при цьому нашу реакцію на це подає як агресивну", - заявляв Макмастер.

За його словами, сам підхід до військового стримування має спиратись на ідею заподіяння значної шкоди агресору не лише на етапі контрудару, а просто в ході оборони передових, щоб супротивник усвідомив, що він не зможе досягнути своєї мети за прийнятних для нього втрат.

"Саме так, а не шляхом умовного балансу сил та загрози удару у відповідь вже після акту агресії. Останній досвід показав нам, що останній підхід є неадекватним", - заявляв він.

Нагадаємо, напередодні президент США Дональд Трамп оголосив про призначення генерал-лейтенанта Герберта Макмастера радником з питань національної безпеки замість Майкла Флінна, який нещодавно подав у відставку.

Детальніше про нового директора Ради нацбезпеки США Герберта Макмастера читайте у статті на сайті "Європейської правди": "Що говорив про Україну та НАТО новий директор Ради нацбезпеки у Трампа".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.