Посол Іспанії розповів, як розблокувати угоду про відкрите небо з ЄС

Четвер, 23 лютого 2017, 07:53

Посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо розповів, яким чином можна вирішити питання щодо підписання угоди про відкрите небо між ЄСта Україною.

Про це пише Укрінформ.

Так, посол нагадав, що проблеми з підписання угоди про відкрите небо з ЄС є не тільки в України, а в інших країн. В ЄС, як відомо, пояснюють, що договір не підписується через суперечку між Великобританією та Іспанією щодо статусу аеропорту Гібралтару.

"Але Іспанія пропонує дуже простий вихід, який допоможе вирішити це питання як для України, так і для інших країн, які хочуть підписати угоду про відкрите небо з ЄС, – додати в неї окремий пункт, який виключає цей аеропорт до моменту вирішення судової суперечки між Іспанією і Великою Британією. І підписуйте будь ласка!", – відзначив посол.

"Адже навряд чи хтось летітиме з України до Гібралтару або навпаки", – додав він.

Бугайо також наголосив, що з огляду на Brexit, можливо, це питання вирішиться автоматично, бо, вийшовши з Євросоюзу, Британія вийде і з цієї угоди.

"Але невідомо, коли цей процес завершиться і чи завершиться взагалі,  бо наразі немає процедури, тобто це не визначено у часі", – відзначив дипломат.

Як відомо, між Іспанією та Великою Британією є невирішена судова суперечка стосовно Гібралтару, і коли вона буде вирішена, невідомо.

Суть суперечки в тому, що умовами Утрехтського договору 1713 року, Гібралтар – місто, фортеця і порт – відійшов Великій Британії, але не материкові території.

Однак аеропорт розташований не в Гібралтарі, а на перешийку, який з'єднує його з материком. Тобто Іспанія з точки зору свого суверенітету і територіальної цілісності в жодному разі не може визнати цей шматочок землі й цей аеропорт британськими.

Раніше повідомлялося, що у українському уряді сподіваються на швидке розблокування підписання договору про спільний авіаційний простір (так зване "відкрите небо") і заявляють про попередні домовленості щодо цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.