Вибори в Нідерландах: партія мігрантів бере участь на противагу ультраправим

П'ятниця, 24 лютого 2017, 09:59

У парламентських виборах в Нідерландах братиме участь партія мігрантів, яка була створена на противагу ультраправі "Партії свободи", що наразі лідирує у політичних рейтингах.

Про це пише AFP.

Партія "Denk" (голландською мовою – "думати"), хоче боротися проти так званого "інституційного расизму", створивши національний реєстр расистських слів і виразів; замінити поняття "інтеграція" на "прийняття" і закликає до офіційних вибачень країни за работоргівлю у минулому.

Партія була створена у 2015 році двома депутатами, яких виключили з "Робочої партії" на тлі спорів щодо їхньої імміграційної політики. Партія позиціонує себе напередодні виборів як єдино вірна відповідь на антиімміграційну політику ультраправої "Партії свободи".

"Це унікальний випадок для Нідерландів, коли є партія, очолювана голландцями з іноземним корінням", - сказав політолог Саак Кенінг з Маастрихтського університету.

Критики кажуть, що партія використовує ту саму тактику "бульдозера", що і "Партія свободи", і звинувачують "Denk" у дружбі з Туреччиною та її скандальним президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом, і прагне розколоти країну.

Один із засновників партії Фарід Азаркан відкидає ці звинувачення і наполягає, що "Denk" хоче бути "партією для всіх голландців".

У передвиборчих перегонах 28 партій конкурують за голоси 12,9 млн виборців. "Denk" сподівається заручитися підтримкою близько 2 мільйонів голландців, які мають хоча б одного з батьків, народженого за межами Нідерландів та ЄС.

Опитування громадської думки свідчать, що партія може отримати 1-2 депутатів у нижній палаті парламенту, яка складається зі 150 депутатів.

Згідно з опитуванням інституту EtnoBarometer, близько 40% людей турецького походження і близько 34% людей з марокканськими корінням будуть голосувати за "Denk".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.