ЄС і НАТО закликали президента Македонії дозволити формування уряду

Понеділок, 27 лютого 2017, 09:31

Єврокомісія і НАТО закликали президента Македонії Гйорге Іванова виконати вимоги конституції і дозволити формування уряду на чолі з опозицією.

Про це повідомляє Politico.

Партія Іванова VMRO-DPMNE контролювала уряд з 2006 року і була першою на грудневих виборах до парламенту, отримавши 51 місце. Однак при цьому вона не змогла сформувати уряд, оскільки для цього потрібна коаліція 61 депутата.

Опозиційна партія Соціал-демократичний союз (SDSM) на виборах була другою, отримала 49 місць і стверджує, що має необхідну для формування уряду коаліцію.

У своїй заяві єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган закликав Іванова дозволити формування уряду під керівництвом SDSM.

"Оскільки достатню кількість підписів депутатів зібрано, ми очікуємо, що президент дасть мандати на формування уряду кандидату від партій, які мають більшість у парламенті, як того вимагає конституція", - заявив він.

У свою чергу генсек НАТО Єнс Столтенберг відзначив добру організацію грудневих виборів у Македонії і закликав президента рухатись далі у цьому процесі.

"Я очікую, що влада у Скоп’є здійснить наступний крок у демократичному процесі. Я закликаю всі сторони утриматися від заяв і дій і ухвалити рішення на користь всіх громадян", - заявив він.

У VMRO-DPMNE готові підтримати голову SDSM Зорана Заєва на посаді прем’єра, однак закликали його відмовитися від усіх обіцянок, які можуть створити лінії розколу в країні.

SDSM у процесі формування коаліції підтримали албанські партії, угода з ними передбачає надання албанській мові статусу офіційної, що, зрештою, може дати Іванову підґрунтя для того, щоб блокувати формування уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.