Глава Frontex: мігранти розглядають кораблі благодійних організацій як таксі

Вівторок, 28 лютого 2017, 11:18

Глава прикордонного агентства Європейського cоюзу Frontex розкритикував зростання числа благодійних організацій, які займаються порятунком мігрантів біля берегів Лівії, стверджуючи, що вони заохочують контрабандистів ще більше ризикувати життям людей.

Про це глава Frontex Фабріс Леггері сказав в інтерв’ю Welt.

Морський закон вимагає рятувати тих, хто знаходиться в небезпеці на морі, але Леггері сказав, що рятувальні човни благодійних організацій, які наближаються до Лівії, "змушують ще більше мігрантів вирушати у море на немореходних човнах з нестачею води і палива".

В цьому році кількість мігрантів, які намагалися перетнути Середземне море зросла приблизно на третину до більш ніж 13 тисяч, смертність збільшилася майже вдвічі, до більш ніж 300 випадків.

"Сотні тисяч мігрантів в даний час живуть в Лівії. В цьому році ми повинні бути готові до значного міграційного тиску. Слід очікувати, що в 2017 році прибуде більш мігрантів, ніж в 2016 році", - сказав він.

У своїй доповіді в цьому місяці Frontex припустив, що контрабандисти більше не будуть давати мігрантам супутникові телефони для оповіщення італійської берегової охорони, припускаючи, що вони будуть помічені кораблями, що чекають відразу за межами територіальних вод Лівії.

Леггері повідомив, що 40% останніх рятувальних операцій були проведені неурядовими організаціями.

Прес-секретар благодійної організації SOS Mediterranee, яка управляє рятувальним судном Aquarius разом зі співробітниками "Лікарів без кордонів" спростовує цю інформацію.

"В цьому році були тільки два кораблі НУО в морі, в тому числі Aquarius, який провів лише 18 операцій, тоді як їхня загальна кількість складає близько 180", - сказала вона.

Вона також заперечує, що кораблі неурядових організацій розташовуються ближче до Лівійського узбережжя, ніж італійська берегова охорона, британські військові кораблі або кораблі Frontex.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.