У Росії занепокоєні тим, що Білорусь піде на Захід – Лукашенко

П'ятниця, 3 лютого 2017, 11:38

Нинішня криза у відносинах з Росією пов'язана з побоюваннями Москви щодо зміни зовнішнього курсу Білорусі.

Про це під час зустрічі з журналістами та експертами повідомив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"У Росії з'явилася якась настороженість, що Білорусь піде, що Лукашенко поведе білорусів на Захід", - заявив він.

Саме цими побоюваннями Лукашенко пов'язує відновлення прикордонного контролю між РФ і Білоруссю.

"Як таке можливо – один міністр, нехай навіть впливовий, глава ФСБ, одним розчерком пера знищив усі наші двосторонні угоди? Це нормально?" - додав він.

Нагадаємо, 1 лютого директор ФСБ Росії розпорядився встановити прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білоруссю. У документах наголошується, що прикордонна зона запроваджується "для створення необхідних умов охорони державного кордону РФ".

Цей крок став відповіддю на введення Мінськом з 12 лютого безвізового режиму строком на 5 днів для громадян ЄС і США.

У МЗС Білорусі заявили, що встановлення Росією прикордонної зони з Білоруссю відбулося без попереднього повідомлення Мінська.

Після цього портал Регнум, посилаючись на свої джерела, заявив про рішення Білорусі вийти з ЄврАзЕС і Союзної держави з РФ.

Інформація про те, що Білорусь планує вийти з ЄврАзЕС і ОДКБ – "це повна дурість", - заявив Лукашенко. "Ми ніколи не були проти цих проектів, ми були ініціаторами цих проектів", – зазначив він. При цьому Лукашенко додав, що не відчуває рівного до себе ставлення, зокрема, через невиконання Росією багатьох угод.

"Ми санкції з себе зняти не просили. На відміну від деяких наших сусідів. Не пропонували щось натомість для зняття санкцій, та все, що обіцяли – все виконували", - заявив він.

Втім, Лукашенко завершив відповідь на питання про зміну відносин з Росією словами про неминучість поліпшення відносин. "Ми ж не Україна, ми в НАТО не прагнемо", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.