Туск заявив лідерам ЄС, що готовий залишитися главою Європейської ради

П'ятниця, 3 лютого 2017, 18:01

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив на зустрічі лідерів Європейського Союзу, що він готовий продовжити свою роботу на посаді після того, як його нинішній термін заквершиться в кінці травня.

Про це Туск сказав на прес-конференції після саміту лідерів ЄС на Мальті.

"Поговоривши з багатьма лідерами, які висловили свою підтримку, я повідомив, що я готовий продовжувати свою роботу. Але це буде залежати від рішення всіх глав держав і урядів", - сказав Туск.

За його словами, Мальта, яка головує в ЄС, буде проводити консультації з цього питання. Досі єдиною країною, яка відкрито виступає проти кандидатури Туска на другий термін, є його рідна Польща.

Раніше глава МЗС Польщі заявив, що Туск не зможе розраховувати на підтримку уряду Польщі у випадку балотування на новий термін.

Дональд Туск, колишній керівник польської партії "Громадянська платформа", що нині перебуває в опозиції, займав посаду прем'єр-міністра Польщі майже два терміни, перш ніж в 2014 році перейти на роботу в інституції ЄС.

Глава правлячої партії Польщі Ярослав Качиньський заявив, що Дональд Туск не повинен бути обраний на другий термін на посаду голови Європейської ради.

Мандат Туска, який був обраний на посаду на 2,5 роки, закінчується в кінці травня 2017 року. Незважаючи на заяву Качинського, уряд Польщі навряд чи зможе завадити Туску знову зайняти посаду, оскільки більшість лідерів ЄС, ймовірно, підтримає його кандидатуру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.