Україна має отримати перспективу членства в ЄС – Мекель

Вівторок, 7 лютого 2017, 20:09

Останній міністр закордонних справ Німецької демократичної республіки Маркус Мекель вважає, що ЄС має виправити свою помилку і надати Україні перспективу членства.

Про це він заявив в промові на урочистому прийнятті в посольстві Німеччини з нагоди 25-річчя роботи дипмісії, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Мекель  наголосив, що Україна вже зараз має законодавчо закріплений шанс стати членом ЄС.

"Достатньо подивитися на Лісабонський договір і там написано, що кожна країна має бути членом ЄС за двох умов – якщо ця країна виконує визначені критерії, але також, коли Євросоюз здатен розширюватися", - нагадав він.

Водночас, на думку дипломата, цього недостатньо, оскільки Україна повинна мати більше впевненості щодо свого європейського майбутнього.

"Українці мають розуміти, що коли вони виконають критерію, вони стануть членом ЄС", - вважає Маркус Мекель.

"Це стосується і Білорусі, навіть якщо її громадяни поки не бажають (вступу до ЄС - Ред.). Але важливо, щоби люди розуміли: якщо вони підуть цим шляхом, вони матимуть можливість стати членом Європейського союзу", - вважає колишній міністр закордонних справ.

Він також вважає помилкою Європейського союзу те, що у 2012 році ЄС не підписав Угоду про асоціацію з Україною. "Це дало Росії час та можливість діяти", - заявив він, наголосивши на неприпустимості дій РФ та про те, що Європа має бути єдиною у засудженні російської політики.

Нагадаємо, Марілуїза Бек, депутат Бундестагу, член ПАРЄ, вважає, що перспектива членства України в ЄС має залишатися відкритою попри те, що Києву ще далеко до готовності до вступу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.