Проведення виборів на Донбасі за присутності військ РФ неможливе – Порошенко

Четвер, 9 лютого 2017, 14:25

Президент України Петро Порошенко наголошує, що проведення виборів на території України, які окуповані іноземними військами, є неможливим і неприйнятним.

Про це він заявив під час спілкування з представниками ЗМІ, повідомляє прес-служба глави держави.

"Проведення виборів на окупованій території за присутності окупаційних іноземних військ є твердо та абсолютно неможливим", – сказав Порошенко, коментуючи заяви посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля.

Президент України наголосив, що не можна порівнювати окупацію сходу України російською армією і ситуацію в НДР.

"Одна справа, коли іноземні війська присутні за згодою держави, що приймає. Можна провести паралелі з російською базою в Севастополі – ми багато разів проводили вибори, коли російські війська з дозволу України були присутні на базі в Севастополі. І абсолютно неприйнятно, коли окупаційні війська спробують просунути проведення виборів під дулами автоматів", – підкреслив Порошенко.

Він також вкотре нагадав, що референдум в Криму, який проводився за присутності десятків тисяч військ РФ незаконний.

"Так само неможливим ми вважаємо проведення виборів за присутності військ. Однією з умов є безпековий компонент, який є в середині "дорожньої карти" із врегулювання ситуації з російською агресією. І виведення російських військ є абсолютно необхідною умовою", – підкреслив президент.

Порошенко також засудив дії депутата Верховної Ради Олексія Гончаренка біля посольства Німеччини в Україні.

"Разом з тим є абсолютно неприйнятною подібна поведінка народного депутата. Це є його приватною позицією. Вона була засуджена, наскільки мені відомо, фракцією і не відображає позицію політичної сили", – зазначив глава держави.

Як відомо, у вівторок розпочався дипломатичний скандал навколо висловлювань посла Райхеля в інтерв’ю "РБК-Україна" - посол заявив, що вибори на Донбасі можна провести і за присутності російських військ.

Пообіді в МЗС повідомили, що посла Німеччини викликали для пояснень на зустріч з профільним українським дипломатом. 

На зустрічі в МЗС України Райхелю заявили про неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.