В МЗС припускають нове звернення до Гааги, якщо Росія порушуватиме заборони

виправлено
Субота, 11 березня 2017, 18:17

Україна може вимагати в Суду ООН нових обмежень щодо Російської Федерації, якщо Москва порушуватиме приписи суду.

Про це заявила заступниця голови МЗС Олена Зеркаль в інтерв’ю тижневику Дзеркало тижня.

Зеркаль вважає, що суд задовольнить прохання України щодо застосування тимчасових заходів проти РФ у процесі, слухання в рамках якого відбулося цього тижня. "Я налаштована оптимістично", - заявила вона.

Представниця МЗС, яка є також агентом України в Суді ООН, розповіла, як Київ буде домагатися виконання тимчасових заходів. 

"На засіданнях Ради Безпеки ООН ми щоразу будемо вимагати звіту про те, як Росія виконує обов'язкове для всіх рішення Міжнародного суду ООН. Це змінює саму манеру спілкування з Росією", - пояснила вона.

"Крім того, ніхто не заважає нам додатково звернутися до МС ООН, щоб він посилив заходи у зв'язку з тим, що РФ не дотримується рішень суду", - підкреслила Зеркаль.

Як відомо, Україна серед іншого просить Суд зобов'язати Росію припинити постачання зброї з території РФ на територію України; не припускати постачання зброї, транспортних засобів, обладнання, здійснення навчання груп..., включаючи "ДНР" та "ЛНР"; призупинити дію указу про заборону Меджлісу кримськотатарського народу; припинити і утримуватися від подальшої боротьби проти кримських татар та етнічних українців в Криму.

Детально про шанси України - в статті "Як Україна протистояла РФ у Гаазі: ключова доповідь Києва в Суді ООН"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.