В ЄС закликали Туреччину утриматися від надмірних висловлювань і дій

Понеділок, 13 березня 2017, 14:15

Євросоюз закликає Туреччину утриматися від надмірних висловлювань і дій, які в подальшому можуть призвести до загострення відносин з країнами-членами ЄС.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні та єврокомісара з питань сусідства і політики розширення Йоганнеса Гана.

"Після напруження останніх днів між Туреччиною та деякими державами-членами ЄС важливо уникнути подальшої ескалації і знайти способи заспокоїти ситуацію. Рішення щодо проведення мітингів і зборів в державах-членах є предметом внутрішнього розгляду, відповідно до положень міжнародного та національного права", - йдеться у заяві.

"Питання може бути вирішене лише через відкриті і прямі канали зв'язку. Ми будемо продовжувати надавати свої консультаційні послуги в інтересах стосунків ЄС-Туреччина", - зазначили чиновники ЄС.

Як відомо, в суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, бо її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також у суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдуму.

Глава МЗС Туреччини заявив, що Анкара продовжить вживати заходів проти Нідерландів, поки голландський уряд не вибачиться за дипломатичний скандал.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів.

Минулого тижня кілька європейських країн відмовили турецьким політикам у проведенні політичних мітингів серед турецьких емігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.